Otsing

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Sul on lubatud olla ainult üks korraga – Veronica Roth, “Lahkulööja” ja “Mässaja”

Kuidas on võimalik elada ühiskonnas, kus sa pead olema kas julge, tark, aus, abivalmis või sõbralik, kuid sul pole lubatud olla neist mitut korraga? Sul ei ole lubatud olla mitmekülgne, olla lihtsalt inimene!

Järjekordses hullumeelses tulevikufantaasias on Chicago ühiskond jagatud viieks erinevaks killaks. Neist igaüks on pühendunud ühe vooruse hoidmisele – Siirad viljelevad ausust, Isetud ennastsalgavust, Kartmatud julgust, Erudiidid tarkust ning Sõbralikud rahumeelsust.
Selles ühiskonnas on kild on kõige tähtsam, see on isegi tähtsam kui su senised sõbrad ja perekond! 
Kõik 16-aastaseks saanud noored peavad seetõttu ühel kindlal päeval tegema pöördumatu valiku, millisesse kilda nad edaspidi kuuluma hakkavad. Hilisem killakuuluvus määrab kogu ülejäänud elu nende käitumise, sõbrad, elukoha, töö ning isegi nende riietuse. Valimisele eelnevalt tuleb igal noorel aga sooritada test, mis selgitab igaühe jaoks välja just talle sobiva killa.

Ka raamatu peategelasel Beatricel tuleb valida, kas jääda oma perekonna juurde vanasse kilda või kuulata südame häält ning olla see,  kes ta tegelikult olla tahab – olla elus.  Ta teeb valiku, mis esmapilgul üllatab kõiki ta lähedasi.

Valikule järgneb inimvõimete piire kompav  sisseelamisperiood, mille käigus saab Beatrice`ist Tris, kes peab  igal silmapilgul nii endale kui uutele killakaaslastele oma valikut õigustama  ning samal ajal suruma endas alla kõiki neid iseloomuomadusi, mida uues killas ei soosita. Lisaks on Trisil üks saladus, mille paljastumisel ootab teda tõenäoliselt surm.

Õnneks ei saa ükski totalitaarne ühiskond kesta lõpmatuseni. Seetõttu puhkevad ka “Lahkulööjas” peagi rahutused, mis pööravad pea peale nii Trisi uue elu kui kogu ühiskonna. Algab aeg täis saatuslikke otsuseid, vägivalda ja surma…

“Lahkulööjat” ning selle järgesid reklaamitakse küll noortele mõeldud põnevikena, kuid need sobivad lugemiseks kõigile ulmesõpradele. Raamatutes kirjeldatud ühiskonnamudel on piisavalt hullumeelne ning omanäoline,  süžee tempokas, tegelaskond värvikas ning peategelane kaasaelamiseks sobiv.
Kindlasti sobib see triloogia lugemiseks kõigile neile, kes nautisid “Inetute” – tetraloogiat.

Raamatu esimese osa üsna hästi õnnestunud ekraniseering juba jookseb meie kinodes, järgmisi osi tuleb aga veel mõnda aega oodata…