Otsing

veebruar 2023
E T K N R L P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Ka elamist tuleb harjutada – Kate Atkinson, “Elu elu järel”

Kristlikus kultuuris ollakse seisukohal, et me elame siin maailmas ainult ühe korra. Ühtki tehtud tegu ega öeldud sõna ei ole võimalik muuta, kõik on lõplik ning vigade parandust ei toimu… Seetõttu pole eksimine lubatud, kui tahame peale surma põrgust pääseda ning taevasse jõuda. 
Idamaades  seevastu ollakse veendunud, et käesolev elu pole üks ja ainus, vaid sellele on eelnenud ning ka järgneb veel palju teisi elusid. On meie endi valik, kas järgmine elu saab olema täiesti uus või soovime veel üks kord (või isegi mitu korda) läbi elada sama elu teistsuguseid versioone, parandada tehtud vead ning muuta oma tegevusega nii enda kui oma lähedaste elu ja saatusi…

1910. aastal sünnib Inglismaal lumetormi ajal laps, kes sureb, enne kui jõuab teha esimese hingetõmbe.
1910. aastal sünnib Inglismaal lumetormi ajal seesama laps ja jääb ellu, et õppida … elama …

„Elu elu järel” jutustab Ursula Toddi loo, kes elab üht ja sama elu ikka uuesti ja uuesti. Iga järgmine kord on ta elu veidi pikem ning teistsugusem. Mitte alati parem …
Erinevalt enamikust inimestest, kes oma eelnevaid elusid ei mäleta, säilib Ursulal igas järgmises elus ähmane mälestus eelmistest, aidates tal mööda loovida teel ette tulevatest karidest ja ohtudest:
1. Perekonna teenija läheb koos kallimaga Londonisse pidustustele ning nakatub seal grippi.  Nende naastes tõttab Ursula koos õega linnauudiseid kuulama, nakatub ning sureb.
2. Perekonna teenija läheb koos kallimaga Londonisse pidustustele ning nakatub seal grippi.  Nende naastes ei lähe Ursula linnauudiseid kuulama, hommikul on ta aga sunnitud otsima oma väikest venda, leides tolle juba surnud teenija toast. Mõlemad lapsed nakatuvad ning surevad.
3. Perekonna teenija läheb koos kallimaga Londonisse pidustustele ning nakatub seal grippi.  Enne nende naasmist on Ursula pannud välisukse lukku ning kinnitanud uksele kirja, soovitades teenijal oma kallima juurde ööbima minna. Hommikul ärgates kuuleb Ursula, et ta õde on läinud teenijat koju kutsuma, Ursula järgneb õele, nad mõlemad nakatuvad ning surevad.
4. Perekonna teenija komistab trepil (sest teda tõugatakse), kuid läheb väljaväänatud pahkluust hoolimata koos kallimaga Londonisse pidustustele ning nakatub seal grippi.  Ursula nakatub  ning sureb. 
5. Ursula tõukab perekonna teenija trepist alla, teenija murrab käeluu ning ei lähe kallimaga Londonisse pidustustele kaasa.  Kõik peale teenija kallima jäävad elama… Seekord …

Eelnev näide tõestab ilmekalt, kui vähe on tegelikult vaja mõne sündmuse muutmiseks, vaid üks liigutus … ja kõik on endisega võrreldes hoopis teisiti. Ursula pingutusi saatust muuta kroonib vahel ka ebaedu, kuid viimaks  saavutab ta ikkagi oma tahtmise. Harjutamine teeb tõepoolest meistriks!

Lisaks näitab raamat sedagi, kui habras on elu ning kui lihtne on sellest ilma jääda! Ursula erinevatest surmapõhjustest lugedes meenuvad tahtmatult nii mõnedki taolised seigad ka enda elust ning tundub peaaegu imena, et oleme ikka veel … elus …