Otsing

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Killukesi Fred Jüssi mõtteradadelt.

Äsja 80-aastaseks saanud Fred Jüssi tsitaate raamatust “Mister Fred”.

“Kui üks rahvas otsib vastuseid enda ees seisvatele küsimustele, siis on selle rahva ajaloos need vastused olemas. Kui üks inimindiviid otsib vastuseid oma eluküsimustele, siis need vastused on olemas tema elus ja tema lapsepõlves”

“Võib elada kirikuta, aga ei saa elada usuta. Eestis on paiku, kuhu kunagi ei ole ulatunud võim. Neisse paikadesse ei juhata ükski kaart, ka kõige uuem teedeatlas mitte. Niisuguseid paiku on võimalik ära tunda üksnes usu varal, püsivaks eluks nad paraku ei sobi. Ent kord leitud ja hoolega saladuses hoitud, aitavad need salapaigad korrastada ja tasakaalus hoida riiki meis endis, sündigu siis Eesti piiril või parlamendis mis tahes.  Nii on, kui usud. ”

“Mulle meeldib rohelus. Olen vist suurte puude usku. Samas tean ja arvan ka, et mõistan paljusid, kes armastavad veeta aega väärikate majade keskel ja on vanade müüride usku. Meile on ühtemoodi tähtis see, kuidas uued otsustajad kohtlevad suuri puid ja vanu müüre, aga ilmselt tuleb meil leppida ka nendega, kelle koostatud arengukavades ei leidu midagi peale asfaldi, kivide, betooni, raua ja klaasi. Sest võib elada küll üksteisest mööda, aga ei saa koos elada ilma lugupidamiseta. Nemad on lihtsalt teist usku. Või on nad siis selles süüdi, et neil pole üldse usku?”

Mister Fred