Otsing

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

A. M. Homes “Antagu meile andeks”

Raamatu tutvustusest:

Inglise keelest tõlkinud Karin Suursalu
Toimetanud Terje Kuusik
Kujundanud Dan Mikkin ja Slava Devjatkin
Sari „Moodne aeg“, 584 lk, kõva köide
Harry Silver on terve elu vaadanud kadedusega pealt oma noorema venna George’i tähelendu. Vend on teinud edukat karjääri televisioonis, tal on ilus kodu New Yorgi äärelinnas, kaks last ja ihaldusväärne naine. Ent Harry teab, et George’i kontrollimatu meelelaad teeb temast vägagi ohtliku mehe. Ühel perekondlikul tänupühal suudleb George’i naine ootamatult Harryt. Sellest saab alguse sündmuste ahel, mille käigus noorem vend enesevalitsuse kaotab. Tema tegude tagajärjel pole kummagi mehe elu enam endine ja uues olukorras tuleb neil mõlemal otsida lunastust, mis aitaks leppida sellega, mis tehtud.
Amy M. Homes (snd 1961) on üks olulisemaid kaasaegseid USA kirjanikke. Tema romaanid on ühtaegu tabavalt vaimukad ja kõhedust tekitavad, aga ka lummavalt elegantsed. Ta on pälvinud ohtralt tunnustust, viimase romaani „Antagu meile andeks“ eest sai ta 2013. aastal prestiižse Baileyse naiste kirjandusauhinna. Homesi romaane on tõlgitud 23 keelde. Ta elab koos tütrega New Yorgis.

Lugeja Ene Tellismaa arvab:

See raamat tekitas igasuguseid tundeid.
Alguses arvasin, et tegu on väga tõsise looga. Kaheksakümnendal leheküljel olin kindel, et see on absurdihuumor.
Sealt leidsin ka lõigu, mis tekitas väga tugeva de ja vu tunde.
Hinge lähevadki need jutud, mis suudavad selle esile kutsuda.
Lõik on järgmine:
“…- see loid päevaaeg, kui kõik ripuks justkui poolikuna õhus senikaua, kui võib hakata kokteili kallama. Kui oleksime kassid, siis magaksime.”
Tunnen seda tunnet igal suvel, parasjagu lämbel pärastlõunal. Aken on lahti, uni tikub peale, kuskilt ( nimelt KUSKILT, mitte siitsamast oma tänavalt), kostab laste hääli ja mõni auto sõidab mööda.
Teadlased on seda tunnet nimetanud aju lühiseks. See pakub suurt naudingut.
Tagasi raamatu juurde.
Lõpuks oli see ameerikaunelmalik lugu ühest perekonnast, ohtralt põimitud ajaloo ja poliitikaga. Hea.