Otsing

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Vedu küla võõrustas rattamatkajaid ja avas ränduri pingi.

Vedu külal täitub sel aastal 525 aastat esmamainimisest. Kuna suurt sünnipäeva pole seekord plaanis tähistada, siis otsustasime haarata kinni MTÜ Tartu Rattamatkad koostööpakkumisest ning võõrustada 22. lehekuu päeval 83 jalgratturist huvilist. Nagu ikka enne külaliste saabumist, tuli  kodu pisut kriitilisema pilguga üle vaadata. Õnneks olid tublid talgulised enne  juba suure töö ära teinud ja  nii mõnegi heakorramure kõrvaldanud. Niidetud sai muru ja Tartu Valla Kommunaal paigaldas    Vedult pärit Kanadas elava kirjaniku Ilme Ivandi kodu lähedale ränduri pingi. Pink on lisaks rändajale  ennekõike vajalik  siiski küla vanemale elanikkonnale, kellel on puude varjus hea  kaubabussi oodata või niisama jalga puhata. Mõeldud sai ka sellele, mida on külal pakkuda mujalt tulijale, millised on selle paiga looduslikud ja kultuuriloolised väärtused ning kes on need inimesed, kelle hobisid  või oskusi võiks eksponeerida. Õnneks elab Vedul mitmekülgne kunstihuviline Jaan Kaljuvee, kelle viimaste aastate õlimaalid leidsid koha raamatukogu ruumides. Külalistele oli avatud ka selle pere puuskultuuridega aed ning tutvuda sai fotoalbumiga maja sisemuses peituvatest taiestest. Ja muidugi kostitasime külalisi Elen Heidoki küpsetatud kookidega, mis pälvisid  kiidusõnu. Juttu puhusime nii mõisa  kui ka kõrtsi ajaloo teemadel ning umbes kolmandik rattureist pidas vajalikuks viljapõllu serva pidi ukerdada meie müstilise ohvripärnani. Oli  meeldiv jagada mõtteid ja tundeid seoses selle puuga  ning  rõõmu tegi seltskonna huvi nimetatud  teema vastu.
Ratturite tagasidest järeldasime, et  päev läks korda ja kokku läbiti  osavõtjate poolt summeerituna üle 3500 km. Üks tubli sõitja „pedaalis“ koguni  90 km. Osalejate seas oli ka vanematega kaasa sõitnud  lapsi, kellest mõnele jäi mälestuseks  Vedu küla teemaline lauamäng. Kõige eakamale ja kunagi Vedul elanud matkajale kinkisime äsja trükist tulnud Kaljo Laasi  koduloolise raamatu kordustrüki. Päeva kordaminekule panid õla alla ka Alo Laas, kes suunas „vägede“ liikumist ja Jüri Gadalin, kes aitas heakorratöödel.Oli vahva päev, mis andis mõtlemisainet ja tekitas  ideid edaspidiseks.
Hea vallarahvas, võtke pere ja sõbrad ning  liituge   rattamatkajate retkedega 17. juulil Tammistusse ja 28. augustil Saadjärve mõisa. See on mõnus viis rahulikult kulgedes õppida tundma sel aastal 25-aastaseks  saavat koduvalda.