Otsing

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Äksi Raamatukogu: 3 + 3 = 30

18. novembril tähistab Äksi Raamatukogu oma 30. sünnipäeva.
Mida pidada ühe raamatukogu täpseks sünniajaks? Kas on selleks Tartu Rajooni Täitevkomitee otsus uue külaraamatukogu asutamise kohta, 18. septembril 1986. aastal ajalehes „Edasi” ilmunud teade „Avangardi” kolhoosi raamatukogu loomisest või hoopis 10. oktoober, mil raamatukokku saabusid esimesed 31 raamatut?
Küllap on kuupäevast tähtsam hoopis see, et loodi üks uus raamatukogu ja nii tekkis inimestel parem võimalus raamatuid laenutada.

„Avangardi” kolhoosi raamatukogust on juba ammu saanud Äksi Raamatukogu.
Raamatukogu on info- ja kultuurikeskuseks Äksi, Salu, Kukulinna, Soitsjärve, Saadjärve ning Puhtaleiva külade umbes 850 elanikule. Tänaseks on raamatukogu fond kasvanud 9000 raamatuni, lugejate arv aga ületab 200.
3+3= 30! 30 tegevusaasta jooksul raamatukogu asunud 3 kohas: „Avangardi” kolhoosi kontori teisel korrusel ühes pimedas ja külmas toas, sama hoone esimese korruse kolmes tillukeses ruumis ning praegu Saadjärve looduskeskuse ruumides maalilise Saadjärve kaldal.
3 on olnud ka Raamatukogu juhatajaid: Laine Naarits (1986 – 1987 ja 1991- 1994), Tiina Piigats (1987 – 1991) ning Anita Priks (1994 – tänaseni).

Äksi Raamatukogu 30 tegutsemisaastasse mahub nii mõndagi: on olnud edusamme ning tagasilööke, silmi särama panevaid ning kehvasti välja kukkunud üritusi, musti ja päikeselisi tööpäevi, kurbi ja rõõmsaid sündmusi, meeldejäävaid ning kiiresti unustamist nõudvaid hetki, toredaid ning veidi vähem toredaid lugejaid…

Täna on Äksi Raamatukogus aktiivsete lugejatena kirjas veel 6 inimest neist, kes 1986. aastal esimestena raamatukogu lugejateks said: Koidu Alop, Lii Käärdi, Pille Pärnalaas, Virve Ramm, Helle Siim ja Aili Tamm. Tänaseks on kirjandussõpradeks on sirgunud juba nende lapselapsed.

Just lugejad ongi need, kelle najal püsib mistahes raamatukogu.
Eks ole just raamatukogu parim koht, kust inimene saab ruttu vajalikku infot ja head nõu otsida. Raamatukogu on alati tegev meie riigis toimuvate korraliste valimiste läbiviimisel ning kohalikele elanikele külakoosolekute korraldamisel. Raamatukogust saab abi pangatoimingute tegemisel, interneti teel avalduste täitmisel, omavalitsusele küttepuude avalduse tegemisel, kohalike ravitsejate vastuvõtuaegade leidmisel ning isegi indlevale kitsele paarilise leidmisel.
Raamatukogust otsitakse infot kohalike teede remondi ja hommikul küla vahel nähtud kiirabiauto kohta. Siia tuuakse määramiseks kahtlased seened ja esmakordselt nähtud lindude pildid.
Raamatukogu on paslik koht ka erinevatel päevakajalistel teemadel arutlemiseks, kajastamata ei jää siin pagulaste teema, vana presidendi uus elukaaslane ega uue presidendi vanad patukesed.
Nii ongi raamatukogutöötaja juba ammu aru saanud, et Äksi Raamatukogu lugejad ei vihka moslemeid, pagulasi, afroameeriklasi ega üldse kedagi. Nad tahavad ainult, et ikka ja igavesti kestaks rahu, elu oleks täna nii nagu eile ja homme nii nagu täna, aga raha seevastu oleks homme tunduvalt rohkem kui täna, et tervis ja ilm alt ei veaks ja et raamatukokku ikka uusi ja häid raamatuid tuleks.

Äksi Raamatukogu vaatab 30. sünnipäeva künnisel koos oma lugejatega lootusrikkalt tulevikku ning loodab südamest, et mida ka ei teeks, kõik läheb ikka paremuse poole ning head ajad aina jätkuvad ja jätkuvad … ja jätkuvad …