Otsing

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Elu võimalikkusest maal.

Üks tont käib ringi mööda maad – haldusreform nimeks. Kuivõrd see väiksemates, tõmbekeskustest eemal asuvates kohtades omale kodu loonuid mõjutab, läksime ühel  maikuisel pühapäeval Vedu raamatukogu lugejatega uudistama Võnnu kanti.

Esmalt suundusime Jaago käsitöötallu, kus mitme kõrgharidusega perenaine Inga koos õpetajast abikaasa Tairoga on  3 lapse kõrvalt   nobedasti projekte kirjutades rajanud põhust ehitatud ja savikrohviga kaetud käsitöökoja, milles eri teemadel õpetusi jagada. Maitsvat karaskit mekkides saime ülevaate  ühe  entusiastliku noore pere elulaadist, kes oskuslikult hobi, tööd ja pereelu ühendades kogukonnast kaugemalgi oma teadmisi jagamas käib.

Kümmekond kilomeetrit eemal asuv Tiigi talu  pakub lisaks majutusteenusele põnevate loomadega suhtlemist. Peale  ninakaru ja pesukaru saab külaline osa känguru, hobuste, alpakade ja mitmete huvitavate suleliste tegemiste jälgimisest. Talus pakutakse ka maoteraapia võimalust. Silitasime meiegi üht üle 2m pikkust nastikut. Andragoogist perenaine Anneli Kööba-Orlov korraldab lisaks muule aiandusalaseid koolitusi.

Hea ülevaate kohalist elust läbi kirikuajaloo prisma andis Võnnu kiriku õpetaja Urmas Paju. Krapsakamad  meist heitsid pühakoja tornist pilgu üle kevadiselt haljendava Võnnu. Põgusalt meenutasime ka  Gustav Suitsu.

Sügaval Peravalla rohetavate laante rüpes kunagise Ahunapalu koolimaja juures rääkisime    kirjanik Henrik Visnapuust, kes seal  õpetajana töötades  oma loodusluuleks inspiratsiooni kogus. Kohalikus surnuaias jalutades hämmastades meid selline kord ja puhtus, mida kusagil mujal pole kohanud.

Mõned kilomeetrid Ahunapalust, kohas, mida võiks eraldatuse tõttu pidada nii maailma lõpuks kui ka maiseks paradiisiks, asub kelgukoerte treeningkeskus. Peremees Heinrich Lukk on oma 23 malamuudiga käinud auhinnalistele kohtadele tulles võistlemas Põhjamaade suurtel pikamaadistantsidel, mille läbimine eeldab meeletut trenni, tahtejõudu ja tugevat psühholoogilist ettevalmistust nii koertelt kui ka inimeselt. Oli huvitav kuulata, kuidas selliste koerte kasvatamine ja treenimine käib ning aimu saada suhtlemisest loomadega niisuguse  alaga tegeledes. Olulist rolli mängib selles peremehe intuitsioon.

Päeva lõpetasime Järvselja taimeaias, kust rohenäpud võtsid lisaks taimedele kaasa häid nõuandeid.

Reisi kokkuvõtteks saime kinnitust, et hea tahtmise ja pealehakkamisega on elu maal kaugemateski kantides täiesti võimalik, tuleb vaid julgeda oma unistusi teoks teha.