Otsing

september 2021
E T K N R L P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Vapustav raamat elust ja suremisest – Jenny Downham, “Enne kui ma suren”

“Ma tahan, et mul oleks oma poiss. Ta võiks rippuda kapis riidepuul. Kui mul tuju tuleb, võtaksin ta välja ja ta vaataks mind nii, nagu poisid filmides vaatavad – nagu ma oleksin ilus…”

«Enne kui ma suren» on paeluvalt kirjutatud siiras lugu elust ning surmast. Kuueteistaastane Tessa Scott põeb juba mitmendat aastat rasket haigust ja teab, et tal on jäänud elada vaid mõned kuud. Tessa keha on haigusele alla vandumas,  kuid tema hing ei ole ikka veel nõus alla andma.

Mida teha, kui sulle on elada jäänud vaid loetud kuud? Nutta, süüdistada kogu maailma ja elu ebaõigluses, jääda voodisse paratamatut lõppu ootama? Jah, ka nii võib, aga … on see parim valik võimalikest?

Tessal on nimekiri asjadest, mida ta enne surma kindlasti teha ihkab: taaskogeda lapsepõlve mõnd tähtsamat hetke, armastada oma vanemaid ja nooremat venda, juhtida autot, saada kuulsaks, rikkuda kõiki reegleid ning … olla kordki elus tõeliselt armunud …

Mitmed neist soovidest täituvadki, kuid neile lisanduvad kümned ja kümned teised, millest Tessa võib vaid unistada.   Ta ei saa kunagi näha kaugeid maid, õppida ülikoolis, olla abielus, käia oma kolme toreda lapse pärast lastevanemate koosolekul…

Päev-päevalt lisanduvad suurtele väikesed ja elulised soovid: mitte lakata hoolimast, ärgata hommikuti, suuta voodist tõusta,  rääkida lähedastega, avada silmad, hingata, hingata, hingata…

Briti kirjanik Jenny Downham (sünd 1964) on avaldanud kaks raamatut. 2008. aastal ilmunud «Enne kui ma suren» võitis kiiresti lugejate ja kriitikute südamed ning pälvis mitu kirjandusauhinda.

Inglise režissöör Ol Parker lavastab Jenny Downhami raamatu põhjal filmi, mis linastus 2012  kevadel.  Filmi pealkirjaks sai „Nüüd on hea“ („Now is Good“)  ja Tessa rollis  särab andekas noor näitleja Dakota Fanning.