Otsing

veebruar 2023
E T K N R L P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Bernhard Schlink „Ettelugeja”

 

Ülinapid raamatuostude rahad sunnivad üha enam tuuseldama varem ilmunud raamatute seas, et lugeja ikka rõõmsal meelel läbi astudes midagi talle sobivat näppu saaks. Nii avastasin endagi jaoks Bernhard Schlinki raamatu „Ettelugeja“.

Loo algus mõjus võõristust tekitavalt: 15-aastase poisi jaoks ootamatult lõppev armulugu endast enam kui poole vanema naisega. Ometi sundis kirjaniku psühholoogiliselt põnev stiil edasi lugema. Ja sealt see tuli: haarav lugu naise saatusest, kes aastaid hiljem sattus koonduslaagri valvurina töötamise eest kohtu alla, kus juuratudengina osales seesama noormees. Naise elu valikuid määravaks jõuks sai sügav sisemine häbi oma kirjaoskamatuse pärast, millega kaasnes meeletu vajadus läbi raamatute elu laiemalt tundma õppida. Hämmastav tugevus vastutada sirgeselgselt oma süütegude eest segatuna võimetusega tunnistada kogu elu rikkunud suutmatust lugeda ja kirjutada.

Juristiharidusega kirjanik paneb lugeja raskesse seisu, tekitades vastuolulisi tundeid ja mõtteid. Paraku polegi elu kunagi must-valge. Igal juhul on see psühholoogiliselt vapustav ja kaasakiskuv lugu, mis aitab juriidilise alatooniga üldinimlike mõtiskluste juurest jõuda õiguse(elu) mõistmise keerukuseni nii kohtusüsteemis kui inimsüdames. Mis on õigus ja mis õiglus ning kuidas hakkama saada piiritlematu ruumiga (eellugudega ning keskkonnaga) nende ümber. Aga jah, õigusejumalanna Themis on ju pime, hoides käes kaalusid. Igal meist võib olla oma eriskummaline saladus, oma hell koht, mille külge klammerdumine meid vastu igasugust loogikat ja eluseadusi äärmuslikul moel püsti hoiab. Ja on vaid juhuse ja õnne asi, kas meie teele satub keegi, kes aitab meid sest süü, saladuste ja häbi kammitsast välja ning kas me oleme valmis seda tegema. Vastutada tuleb oma otsuste eest ju niikuinii.