Otsing

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Teet Kallas – 70.

Alljärgnevalt veidi värvikamaid seikasid  Jaan Lukase artiklist kirjaniku 70. juubeliks.

Teet Kallas tuli ilmale 6. aprillil 1943 Lillekülas. Tema ema töötas kokana Iru vanadekodus, kus oli pagenduses ka  kirjanik Karl August Hindrey, kes väikest Teetu teietas.

1957. aastal võitis 14-aastane Kallas esimese pärastsõjajärgse kirjandusvõistluse. Esikteose “Nii palju päikest” ilmumise ajal 1964. aastal teenis Teet Kallas aega Nõukogude armees Palangas.  “Kui mulle kümmekond autorieksemplari saadeti, tundis ka komandör sedavõrd suurt rõõmu, et vabastas mind köögitoimkonnast, kuhu  karistuseks määratud olin “.

1960-ndate aastate lõpus vahistasid KBG töötajad “Loomingu” toimetuses töötanud Teet Kallase, kes ühes söögi-ja joogikohas oli lauale tõustes hõiganud “Maha nõukogude võim!” Patarei vangla haiglas viibides kirjutas ta valmis romaani “Heliseb-kõliseb” esimese variandi.

1980-ndate algul, kui Kallas oli “Loomingu” peatoimetaja asetäitja, ilmus ajakirjas luuletus, mille esiridade tähtedest ülevalt alla moodustus sõna sini-must-valge. Sellest sündmusest räägiti raadios Vaba Euroopa ja kirjutati Soome ajalehtedes.

“Õnne 13”  tegelane Morna vanemkonstaabel Torimi vaimustunud kõne tulpidest on filmitud Teet Kallase suvekodus Laulasmaal.  Kirjaniku tulbikollektsiooni peetakse üheks rikkalikumaks Eestis.

Kuigi lähenevast juubelist püüab kirjanik üsnagi eemale hoida, suudab loomeprotsess teda jätkuvalt oma embusse tõmmata. Nii on valmimas mitmeosaline romaan “Kaja ja karje” , kogumik tuntud inimeste portreedest ja muudki veel.

Nopped on võetud ajalehest “Kesknädal ” autori ja väljaande nõusolekul.