Otsing

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Daniel Pennac “Nagu romaan”

Prantsuse kirjaniku värvikad ja elutruud mõtisklused lugemise teemadel pakuvad äratundmisrõõmu eri põlvkondadele. Märkimisväärne fakt on seegi , et lapsepõlves koolitõrget kogenud kirjanik ise õppis  lugema üsna hilja.

“…  meie laste põlvkonna ja meie eneste kui lugejate nooruse vahel on kümnendid olnud sajandite mõõtu. Nõnda et kuigi me tunneme end oma lastele psühholoogiliselt lähemal, kui meie vanemad olid meile, oleme intellektuaalses mõttes lähemal oma vanematele”.

“Jääb siis nii, et mingit telekavaatamist ei tule!

Sooh! Jah…

Jah…. Televisoon on ülendatud preemiaks… ja sellest tulenevalt lugemine alandatud teoorjuseks… Ja selle oleme me ise välja mõelnud…”

“Lugemise aeg, nagu ka armastamise oma, avardab elamise aega.

      Kes riskiks armastada, kui peaksime armastust vaatlema oma ajakavast lähtuvalt? Kellel on aega armunud olla? Ja kas sellegipoolest on nähtud mõnd armunut, kes armastamiseks aega ei leia?

     Mul pole kunagi lugemiseks aega olnud, kuid mitte miski pole mind takistanud lõpuni lugemast romaani, mis mulle on meeldinud.

Lugemine ei sõltu ühiskondliku aja korrastatusest, vaid on -nagu armastuski -olemisviis.

Küsimus pole selles, kas mul on aega lugeda või ei (aega, mida keegi mulle, muide, anda ei kavatse), vaid selles, kas ma pakun endale lugejaks olemise rõõmu või ei.”

“Inimene ehitab maju, kuna on elusolend, kuid ta kirjutab raamatuid, kuna teab, et on surelik. Ta elab teistega koos, kuna on kariloom, kuid ta loeb, kuna teab, et on üksi. Lugemine on talle seltsiks, mis ei hõiva ühegi teise seltsilise kohta, mida aga ükski teine seltsiline ka asendada ei suudaks.”

“Kui mõni kallis inimene annab meile lugemiseks raamatu, otsime meie selle ridade vahelt kõigepealt teda ennast – tema maitseid, põhjusi, miks ta selle raamatu meile pihku pistis, vendluse märke.”

Lugeja õigused:

1. Õigus mitte lugeda

2. Õigus lehekülgi vahele jätta.

3. Õigus raamat pooleli jätta.

4. Õigus üle lugeda.

5. Õigus lugeda mida iganes.

6. Õigus bovarismile.

7. Õigus lugeda kus iganes.

8. Õigus sirvida.

9. Õigus lugeda valjusti.

10. Õigus vaikida.