Otsing

juuni 2024
E T K N R L P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Mõtlemapanevad lood

Järjekordselt laenutsringilt jõudsid tagasi kaks minu jaoks erilist, väliselt, aga ka sisuliselt sarnast raamatut. „Kuldsed lood“ ilmus juba 2008.a. Ilo kirjastuse poolt väljaantuna ja selle mõtteline järg „Ajatud lood“ 2011.a. kirjastuse Sator väljaandena. , kujundajaks mõlemal Hille Jääger.

Need tagasihoidliku välimusega, ent ometi pilkupüüdvad raamatud, on mind jäägitult lummanud…

Kord juba kaanest kaaneni läbi loetud, aga ikka  võtan nad uuesti  ja uuesti kätte, kui nad  laenutuslauale on tagasi jõudnud. Löön nad juhuslikust kohast lahti ja loen mõnuga avanenud lugu , püüdes leida sealt sõnumit enda jaoks. Raamatutesse on kogutud huvitavad lood kogu maailmast, mis peidavad endas sügavamat mõtet. Mõne üksiku loo puhul jääb tarkuseiva esialgu leidmata, kuid seda suurem on rõõm, kui ühel hetkel selle sõnum kohale jõuab.

Soovitan neid raamatuid soojalt kõigile, kes elu müsteeriumi mõista püüavad ja selle üle veidi kauem mõtiskleda viitsivad.

 clip_image002  Lugu kahest hundist  Üks vana indiaanlane õpetas lapselast: „Pane tähele, igas inimeses käib võitlus, mis sarnaneb kahe hundi võitlusega. Üks hunt sümboliseerib kurjust(  kadedus, armukadedus, ihad, valed jne.), teine hunt sümboliseerib headust ( rahu, armastus, lootus, truudus jne.) Vanaisa sõnad avaldasid väikesele indiaanipoisile sügavat muljet, ta jäi mõttesse ja küsis siis: „Aga vanaisa, kumb hunt lõpuks võidab?“Vana indiaanlane naeratas: „Alati võidab see hunt, keda sa toidad.“

Lk. 143 , „Kuldsed lood“

Poiss ja meritähtMees kõndis mere ääres ja nägi rannal poissi, kes tõstis midagi rannaliivalt ja viskas merre.Lähemale jõudes nägi mees, et poiss viskas merre meretähti. Kogu rand oli meretähti täis, neid näis seal olevat miljoneid. „Miks sa meritähti vette viskad?“ küsis mees. „Sellepärast, et kui nad siia rannale jäävad, siis nad hukkuvad, „vastas poiss oma tegevust katkestamata. “Vaata ometi ringi! Siin on tuhandeid meritähti, kogu rand on neid täis. Sinu tegevus ei muuda midagi!“Poiss võttis liivalt järgmise meretähe, viskas selle merre ja vastas: „Minu tegevus muudab väga palju…selle ühe meretähe jaoks.“Lk. 16, „Ajatud lood“  clip_image004